SRBIMA STIŽU POZIVI ZA VOJSKU, A NEĆE MOĆI SVI DA IZBEGNU OBAVEZU: Ko može da dobije novčanu, a ko kaznu zatvora?
Vojnici, Foto: Mod.gov.rs

VOJSKA

SRBIMA STIŽU POZIVI ZA VOJSKU, A NEĆE MOĆI SVI DA IZBEGNU OBAVEZU: Ko može da dobije novčanu, a ko kaznu zatvora?

Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, sledi novčana ili zatvorska kazna

Objavljeno:

U proteklom periodu na adrese građana Srbije, koji su vojni obveznici, stižu pozivi za vojne vežbe.

Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, sledi novčana ili zatvorska kazna, prenosi N1.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine. Kako vam vojna policija ne bi zakucala na vrata, a ukoliko ste sprečeni da obavite svoju vojnu dužnost, pukovnik Saša Petrović savetuje da se obavezno javite u Ministarstvo odbrane.

Saša Petrović
Saša Petrovićfoto: TV PRVA / SCREENSHOT

Odazivanje na vežbe je zakonska obaveza i ukoliko se neko ne pojavi po pozivu ili svoj izostanak ne opravda, moraće da plati 10.000 do 50.000 dinara ili da ide na izdržavanje kazne zatvora u trajanju do čak 60 dana.

Naime, na sajtu Ministarstva odbrane stoji informacija o pozivanju lica iz rezervnog sastava, gde se mogu videti raspored i vojne vežbe na teritoriji Srbije.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Vežba se prekida, odnosno odlaže u sledećim slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, usled smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Bonus video:

04:12

ŠTA JE VOJSKA SRBIJE POKAZALA VEŽBOM VIHOR 2O24? Stručnjaci analiziraju napredak u naoružanju: Jaka vojna struktura je neophodna

(Espreso /Nova / Ana Marković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.